OLT

Sunteți gata să vizitați județul Olt? Haideți să pășim pe teritoriul sudic al țării, unde fluviul Dunărea spune povești și râul Olt este... pe val!

Sunteți gata să vizitați județul Olt? Haideți să pășim pe teritoriul sudic al țării, unde fluviul Dunărea spune povești și râul Olt este... pe val!

Valea Dunării își întinde covorul de la est la vest, dominând malul românesc cu terase întinse, parcă pentru a ne spune că aici priveliștea e cu certificat de autenticitate!

Terasele Oltului sunt ca niște platouri de înălțime, cu Coteana mândră la 80-90 de metri și Slatina cool la 50-60 de metri. Să nu uităm de cele două vedete - Dunărea și Oltul! Dunărea curge prin județul Olt pe o distanță de 47 de kilometri, iar Oltul pe 100 pe kilometri!

Inima oltenilor bate cu pasul ușor al unui dans... al vinului! Și nu e la îndemăna oricui să aibă în pivniță o damigeană plină ochi cu "valuta forte" a Olteniei: „muma lui de Zaibăr” de Băilești, vinul făcut celebru de Nea Mărin.

Zaibărul...să vezi și să nu crezi, oltenii îl făcură și nemții îl botezară. Povestea începe din perioada 1716-1739, în care Imperiul Austriac a administrat cea mai “fierbinte” provincie a României. În aceasta perioadă Oltenia devenise un adevărat cuib de lotri, haiduci și tâlhari la drumul mare. În cele din urmă, austriecii și-au luat la revedere de la Oltenia, dar au lăsat ceva în urmă... numele vinului prețios!

Dicționarele românești nu indică o origine clară a denumirii de zaibăr. Se știe că Albert Seibel, un viticultor francez, a plantat în sudul României o viță ce îi purta numele. Țăranii români, nevorbitori de limba franceză, i-au spus „zaibăr” vinului scos din vița lui Seibel.

Vinul ăsta nu se bea oricum, zaibărul are rostul lui și este scos din damigeană doar când apar musafirii sau când oltenii pleacă în vizită.

Când vine vorba de degustarea acestui "elixir", oltenii nu se joacă - mănâncă serios, pentru că nimeni nu vrea să îi vadă efectele pe stomacul gol. Vinul este tare, negru și parfumat și nu poate fi niciodată diluat. Iar pentru cei care sunt nou-veniți la masa vinului puternic, gazda are un as în mânecă - li se aduce în ajutor o strachină cu murături - gogoneaua și țelina murată sunt eroii care înfruntă tăria vinului! Nu strâmbați din nas, căci în Oltenia totul e posibil! Dacă nu sunt murături, merge și un fir de praz lângă ulceaua cu zaibăr.

Treaba e serioasă, denumirea vinului este acum marcă înregistrată la OSIM de locuitorii din Băilești, locul de unde se trage regretatul actor Amza Pellea, interpretul lui Nea Mărin.

Pentru cei curajoși care doresc să încerce această comoară, țineți minte că zaibărul nu stă pe rafturile magazinelor, ci doar în casele oamenilor primitori.

Lăsați ezitările acasă și dați-vă întâlnire cu zaibărul și “minunile” din Olt, dacă vreți să aveți parte de aventuri și să râdeți cu poftă la glume spuse de olteni.